Saturday, November 13, 2010

RAPAT ANAK MUDA

Beri PKR peluang teruskan pemilihan pusat, kata Wan Azizah

TERKINI @ 08:41:23 PM 12-11-2010
November 12, 2010
Dr Wan Azizah berkata pemandangan bahawa JPP gagal mengambil tindakan adalah palsu. — gambar fail

PETALING JAYA, 12 Nov — Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menolak dakwaan bahawa Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) tidak mengambil tindakan menyelesaikan aduan mengenai kepincangan dan kecacatan dalam proses pemilihan pusat sambil merayu agar diberikan peluang untuk meneruskan proses pengundian yang sedang berlangsung.

“Kita serah kepada JPP untuk mengenal pasti aduan dan masalah yang dikemukakan dalam pemilihan parti. Dakwaan kata JPP tidak ambil tindakan adalah tidak benar.

“JPP telah kenal pasti aduan tersebut dan kita harap parti diberi peluang untuk meneruskan pemilihan kali ini,” kata Presiden PKR selepas mengadakan pertemuan dengan Datuk Fauzi Abdul Rahman dan calon jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Badrul Hisham Shaharin di ibu pejabat PKR di sini.

Ia merupakan kenyataan rasmi pertama sejak kontroversi pemilihan pusat tercetus awal minggu ini, yang menyaksikan Datuk Zaid Ibrahim menarik diri daripada bertanding dan melepaskan kesemua jawatan dalam parti.

Selain itu, seorang lagi calon mengemukakan memorandum memberi kata dua kepada parti agar menyelesaikan kesemua aduan termasuk membatalkan dan mengadakan semula pemilihan.

Bagaimanapun beliau pagi tadi memutuskan untuk kekal dalam saingan manakala JPP pula berkata pemilihan pusat akan diteruskan.

Kumpulan Badrul pula malam kelmarin mengadakan perhimpunan meluluskan enam resolusi antara lain melantik Fauzi, Pengerusi PKR Pahang dan membawa perutusan meminta pucuk kepimpinan parti menangguhkan pemilihan yang diadakan sekarang.

Resolusi yang diluluskan malam kelmarin termasuklah meminta agar media tidak harus digunakan sebagai medan perdebatan, pemilihan parti seharusnya berasaskan idea segar, nilai dan rekod ke arah memperkasa anggota dan rakyat, memperakui pemilihan kali ini mempunyai banyak masalah, parti dengan segera memperberhentikan proses pemilihan yang sedang berlangsung sehingga semua aduan disiasat dan meminta semua calon atau pemimpin di semua peringkat tidak mengambil tindakan meletakkan jawatan atau menarik diri daripada bertanding.

The Malaysian Insider difahamkan Dr Wan Azizah akan mengeluarkan kenyataan rasmi hasil pertemuan itu, esok.

Pertemuan itu turut dihadiri oleh Bendahari Agung PKR William Leong dan Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama Dr Muhammad Nur Manuty, mewakili Biro Politik.

Biro Politik telah mengadakan mesyuarat khas malam kelmarin dan memutuskan pemilihan pusat akan diteruskan.

Sementara itu, Fauzi yang ditemui selepas menyerahkan resolusi kepada Dr Wan Azizah berkata pertemuan kira-kira satu jam itu adalah satu usaha lebih kepada untuk memperkukuhkan parti.

“Pertemuan ini berjalan dengan baik, saya hanya posmen bagi menghantar resolusi kepada beliau (Dr Wan Azizah).

“Resolusi yang dihantar itu lebih untuk membawa suara di peringkat akar umbi tentang masalah-masalah yang dialami, itu sahaja.

“Bagaiamanapun beliau mengakui bahawa parti ada kelemahan, tapi ia bukan alasan yang boleh membantutkan parti.

“Kita akan usaha mencari jalan penyelesaian,” kata beliau yang enggan mendedahkan isi kandungan resolusi yang diserahkan kepada Dr Wan Azizah hari ini.

Badrul Hisham dalam pertemuan yang dinamakan sebagai “Himpunan Anak Muda Selamatkan Keadilan” malam kelmarin melantik Fauzi sebagai “orang tengah” untuk membawa resolusi tersebut kepada pucuk kepimpinan.

Pertemuan yang disertai sekitar 200 ahli AMK, penyokong Badrul Hisham meluluskan enam resolusi — antaranya dipercayai mendesak parti menangguhkan dan mengadakan semula pemilihan sebagai langkah keluar daripada isu semasa yang beliau sifatkan sebagai “krisis”.

Badrul Hisham pula berkata, resolusi tersebut lebih untuk memperkuatkan dan memperkukuhkan parti dalam menghadapi ancaman politik sedia ada.

“Kita hanya mahu memperkuatkan parti, cari jalan penyelesaian untuk memperkukuhkan parti. Tidak guna kalau kita menang jika parti lemah.

“Dalam pertemuan ini, saya melihat ada signal positif, jadi saya minta semua ahli tidak harus meletakkan jawatan, tarik diri tapi gunakan jawatan yang ada untuk memperkasakan parti.

“Dalam resolusi itu juga tiada tekanan terhadap presiden parti, tiada ugutan kepada parti, hanya niat untuk memperkasakan parti,” katanya.

Jawatan ketua AMK disaingi penyandang Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Badrul Hisham.

Saingan jawatan ketua AMK masih didahului Shamsul Iskandar dengan 1,849 undi manakala Badrul Hisham mengekori rapat dengan 1,818 undi selepas 87 cabang mengadakan pengundian sehingga 7 November lalu.

Proses pengundian pemilihan pusat diteruskan hari ini buat hari keenam dan esok dan lusat untuk minggu ini.

Hari ini enam cabang melangsungkan pengundian, 41 esok dan 28 lagi Ahad ini.

Badrul Hisham ketika dihubungi kemudian memberitahu The Malaysian Insider bahawa “saya sifatkan pertemuan ini membawa harapan positif, ada tanda-tanda yang positif.”

“Walaupun tidak memutuskan sama ada pemilihan ditangguh atau tidak, kita boleh putuskan bahawa ia ada membawa petanda positif,” kata beliau.

“Bagaimanapun kita tunggu kenyataan rasmi Presiden, yang saya difahamkan akan dikeluarkan seawal pagi esok,” kata Badrul Hisham yang turut memberitahu, salah satu keputusan yang dicapai ialah “tiada sesiapa pun sama ada pemimpin ataupun calon harus meletakkan jawatan ataupun menarik diri daripada kedudukan mereka.”

Ketua PKR Rembau ini menjelaskan kesemua calon dan pemimpin parti perlu bersama parti demi memperkukuhkan kedudukan komponen Pakatan Rakyat ini.


The Malaysian Insider

------------------------------

Enam resolusi penting :

1. MEDIA TIDAK HARUS DIGUNAKAN SEBAGAI MEDAN PERDEBATAN.
Rapat Anak Muda mengambil pendirian sesiapa juga; selepas ini yang menyerang atau menjawab serangan menggunakan media dianggap khianat dan pembawa masalah kepada parti. Menjawab serangan juga akan dilihat sebagai usaha untuk memanjangkan isu. Demi anggota dan rakyat, seharusnya selaku pemimpin besar kita juga mampu memilih isu untuk dijawab atau diabaikan.

2. PEMILIHAN PARTI SEHARUSNYA BERASASKAN IDEA SEGAR, NILAI DAN REKOD KE ARAH MEMPERKASA ANGGOTA DAN RAKYAT.
Rapat Anak Muda menyarankan anggota parti seharusnya memilih calon berdasarkan perkara ini; menolak calon yang menyerang lawan; menolak calon yang tidak punya idea; malah menolak calon yang hanya “bergantung atau bergayut” kepada individu tertentu sahaja.

3. RAPAT ANAK MUDA MEMPERAKUI BAHAWA SESUNGGUHNYA PEMILIHAN PARTI KALI INI MEMPUNYAI BANYAK MASALAH.
Oleh yang demikian rapat ini mendesak agar parti (yang berjiwa besar) memperakui wujudnya masalah ini. Sejarah besar yang kita ingin cipta melalui sistem pemilihan yang diperkenalkan akan lebih unggul dan dihormati jika kita sanggup memperakui kelemahan diri (termasuk berhenti menuding jari) dan bersama-sama memperbaiki kelemahan tersebut.

4. PARTI MESTI DENGAN SEGERA MEMBERHENTIKAN PROSES PEMILIHAN YANG SEDANG BERLANGSUNG SEHINGGA SEMUA ADUAN DISIASAT. Satu Jawatankuasa Penyiasat Bebas yang turut dianggotai wakil calon bertanding mesti dibentuk serta merta untuk mencari jalan terbaik memperbaiki keadaan. Rapat Anak Muda mendesak Presiden agar bertindak segera dengan kuasa yang ada padanya agar mengarahkan pemilihan yang sedang berlangsung dihentikan serta merta. Pemilihan semula harus dilakukan dengan sistem yang telah diperbaiki dan dipersetujui bersama. Rapat Anak Muda mencadangkan Dato’ Fauzi Abdul Rahman dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa tersebut.

5. RAPAT ANAK MUDA JUGA MEMUTUSKAN AGAR SEMUA CALON DAN/ATAU PEMIMPIN DI SEMUA PERINGKAT TIDAK MENGAMBIL TINDAKAN MELETAKKAN JAWATAN DAN/ATAU MENARIK DIRI DARI BERTANDING BERIKUTAN KRISIS YANG MELANDA. Rapat ini menyeru agar semua calon dan pemimpin berlapang dada bersatu menggunakan semua kedudukan sedia ada sepenuhnya untuk mendesak resolusi ini dilaksanakan oleh parti.

6. ATAS SIFATNYA SEBAGAI SEORANG TOKOH YANG DISEGANI DAN TIDAK BERTANDING, RAPAT ANAK MUDA BERSETUJU AGAR DATO’ FAUZI ABDUL RAHMAN, PENGERUSI MPN, KEADILAN PAHANG, MENJADI JURUCAKAP DAN MEMBAWA RESOLUSI INI UNTUK DISERAHKAN KEPADA PRESIDEN PARTI. Rapat Anak Muda meminta Presiden Parti memberikan maklumbalas pertama terhadap resolusi ini dalam tempoh 24 jam selepas penyerahannya. Presiden juga dituntut agar memainkan peranan utama di dalam menangani krisis yang sedang melanda; bersikap adil kepada semua pihak yang bertanding dan seluruh anggota parti.


***Saham-saham 'Selangor State Gov' di Bursa tengah murah sekarang ; KPS, KHSB, Puncak Niaga juga Lebar Daun. Kalau lah Selangor jatuh balik ke BN pada PRU akan datang, pasti harga saham-saham itu akan mengarah ke utara. Akan jatuh balikkah kepada BN ??? Kalau macam ini lah keadaan PKR, ada kemungkinan besar perkara itu berlaku!

Ada yang berkata dengan nada perli dan bosan, daripada pening tengok kerenah orang politik, lebih baik pening tengok turun naik harga saham! lol***Gambar Piihan : Gaya Robert De Niro atau Sivaji 'The Boss'???